Francesca Bonnemaison: Cuidadito que pincho

El projecte “Cuidadito que pincho” sorgeix com a resultat d’un seguit de visites que vaig fer al 2021 al Fons Documental de la Francesca Bonnemaison a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Impressionada per la figura d’aquesta dona, em vaig proposar treballar amb el material del Fons des d’una mirada i perspectiva diferents. El Fons documental esdevé el punt de partida del projecte, a la vegada que em permet establir tota una sèrie de diàlegs i reflexions i col·laboracions que el van alimentant i el fan créixer.

“Cuidadito que pincho” és una frase extreta del conte “La niña y la mariposa” que la Francesca Bonnemaison va escriure al 1883, a l’edat d’11 anys.

Utilitzo el llenguatge tèxtil per crear una serie de peces generades a partir de documentació que prèviament he seleccionat del Fons, a la vegada que exploro i analitzo la informació sensible que forma part dels arxius històrics.

Amb la residència en Arts Visuals (2023) que realitzo a La Bonne em plantejo incloure també altres disciplines al projecte, com ara l’escriptura i els registres audiovisuals i sonors. Actualment formen part del projecte les Dones Sonores, amb les que estem creant tota una sèrie de peces sonores relacionades amb les peces tèxtils.

La situació actual d’incertesa en la continuïtat de La Bonne m’ha portat a la creació també d’algunes peces més reivindicatives, que visibilitzen la lluita actual.

Francesca Bonnemaison: Cuidadito que pincho, és una exposició co-produïda per La Bonne i l’Arxiu Nacional de Catalunya, que s’inaugurarà a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona (Carrer Sant Pere Més Baix, 7 Barcelona) al Novembre 2023, i a l’Arxiu Nacional de Catalunya a l’Abril 2024.

Comments are closed.