30 setembre, 2023. Art-Acció al Museu d’Art de Girona. Brodat creatiu i col·lectiu: Subvertint des dels marges

On 24/09/2023 by adminnb

Art-Acció! Brodat creatiu, amb Núria Benet

“Subvertint des dels marges” Carta de Lola Anglada a Francesca Bonnemaison, 1949.

Fons Narcís Verdaguer i Callís-Francesca Bonnemasion | ANC1-152 conservat a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Brodat col·lectiu.

Francesca Bonnemaison, (Barcelona, 12 d’abril de 1872 – 13 d’octubre de 1949) va ser una pedagoga, escriptora i promotora de l’educació femenina popular catalana.

Va ser la creadora de la Biblioteca Popular de la Dona el 1909, a Barcelona, que seria el nucli del que després es coneixeria com l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona.

Impressionada per la figura d’aquesta dona fins llavors desconeguda per ella, Núria Benet es proposa treballar, des d’una mirada i perspectiva artístiques, amb el material del Fons documental de la Francesca Bonnemaison que es troba a l’Arxiu Nacional de Catalunya. I ho fa, utilitzant el llenguatge tèxtil per crear una serie de peces generades a partir de documentació que prèviament ha seleccionat del Fons, a la vegada que explora i analitza la informació sensible que forma part dels arxius històrics.

“Subvertint des dels marges” serà un brodat col·lectiu en el que transcriurem el contingut d’una carta que Lola Anglada va escriure a Francesca Bonnemaison, i que li parla del seu procés creatiu. Aquesta carta està relacionada amb l’obra “Retrat” exposada a l’exposició temporal “Esclats d’un instant” del Museu d’Art de Girona.

El fons documental de Francesca Bonnemaison i Farriols

Francesca Bonnemaison va morir a Barcelona el 1949, en els anys més foscos del franquisme. La supervivència del seu llegat documental fins avui no ha estat fàcil. L’esclat de la Guerra el 1936 i la fúria revolucionària dels seus primers mesos havia provocat la seva marxa a corre-cuita a Suïssa. Alguns familiars van poder salvar el seu fons documental personal del saqueig i el van conservar amb estima, fins al seu ingrés a l’Arxiu Nacional de Catalunya a partir de la primavera de 1991. Des d’aleshores es troba obert a la consulta pública. L’any 2007 va ser definitivament adquirit en propietat per la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.